W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

Birkaç yıl önce tesadüfen denk geldiğim bir video sayesinde ilgimi çeken ve beni Güney Kore dizi sektörüyle tanıştıran bir diziden bahsedeceğim bu gün. O kadar diziden sonra bile hala favorilerim arasındadır W Two Worlds… İki insan hiç bu kadar ayrı dünyaların insanı olmamıştır herhalde.

Dikkat! Bu yazı diğerlerine göre biraz fazla fantastik olacak çünkü bu sefer ele alacağımız dizinin senaristleri hiçbir şekilde bilim kurgusal bir açıklamaya gerek duymamışlar. Hadi biraz zorlayıp bu fantazyayı gerçeğe dönüştürelim ve bilim kurgusal açıklamasını biz yapalım. Var mısınız?

Diziyi izlemeyenlere SPOILER ALERT’i şimdiden verelim. Çünkü spoiler vermeden açıklamak pek mümkün değil.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

W Two Worlds Apart… Baştan sona fantazya türünden bir dizidir kendileri... Kimin aklına geldi bilmiyorum ama bana oldukça ilginç gelen bir konusu var. Önce ne anlattığıyla başlayalım.

Cerrah olan Oh Yeon Joo’nun babası Oh Seong Moo, bir çizgi roman yazarıdır. W adındaki çizgi romanı son zamanlarda oldukça popüler olmuştur. Çizgi romanın başkarakteri ise trajik bir olay sonucu ailesini kaybetmiş, suç üstüne kalınca hüküm giymiş, serbest kaldıktan sonra da kendisini gerçek suçluyu bulmaya adamış Kang Chul’dur. Bundan sonra hayatı tamamen değişmiş ve çekici, nazik, havalı ve zengin bir iş adamına dönüşmüştür. Buraya kadar her şey normal… Ne zaman ki Oh Seong Moo, Kang Chul’u öldürüp çizgi romanı bitirmeye karar verir, o zaman işler rayından çıkmaya başlar.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

Kang Chul, hayata tutunmaya çalışırken Oh Yeon Joo’ya tutunur ve çizgi romanın kontrolü yazardan çıkmaya başlar. Yeon Joo artık bölüm sonuna kadar çizgi romana girebilen gerçek dünyadan bir karakterdir. Kendi isteği dışında çizgi roman dünyasına çekilip durmaktadır. Ve bu Kang Chul’un, yazarın ellerindeki kaderini değiştirir.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

Şimdi burada fantazya öğeleri neler bir sıralayalım.
      1)      Kang Chul’un yazarın çizimine inat irade kazanıp hayata tutunması ve yazarın dünyasından bir insanı kendi dünyasına çekebilmesi
      2)      Bir insanın çizgi roman dünyasına girip çıkabilmesi
      3)      Çizgi romanın kendi haline bölümleri oluşturmaya başlaması
      4)      Çizgi roman ve gerçek dünya arasında oluşan geçit

Peki, tüm bunları açıklamak için bize lazım olanlar ne? Bir solucan deliği bir de paralel evren. Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilir, solucan deliklerini pek bir severim. ;)
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

Çizgi bir dünyanın canlanması, oradaki bir karakterin romandan çıkıp gerçek dünyada nefes alan bir canlıya dönüşmesi olayı biraz uçuk bir durum kabul edersiniz ki. Hal böyle olunca işi bilime dökebilmek için o dünyanın çizgiden fazlası olduğunu düşünmek daha doğru geliyor. Bana en uygun gelen senaryo ise paralel evrenler teorisi
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

Gerçek dünyamızdaki karakterler de çizgi romandaki karakterle de Seul’da yaşıyor. İki dünyanın Seul’u hemen hemen aynı... Hatta binaların yerleri bile. Sadece bazı yerlerin isimleri değişiyor. Kızın çalıştığı hastanenin ismi gibi… İşte bu durum bizim paralel evrenler teorimizi destekliyor. Çünkü paralel evrenler teorisi, aynı mekânda farklı yaşamların farklı zamanların birbirinden bağımsız olarak akışından bahseder. Tıpkı bizim hikâyemizde olduğu gibi. Bu sebeple yolumuza iki dünyanın aynı mekânda oluşan iki farklı paralel evren olduğunu kabul ederek devam edelim.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

Peki, bu dünya nasıl Oh Seong Moo’nun kalemine yansıdı?

Bu aşamada sizden geleceği görebilen insanların olduğu filmleri düşünmenizi isteyeceğim. Eğer bir karakter gelecekten haber alabiliyor ancak aldığı haberden memnun olmuyorsa bir şeyleri değiştirmeye kalkar ve sonuç olarak da değiştirir, değil mi? Yani çoğu filmde böyle işlenir. Peki, ilk görülen gelecek nedir?

 İlk görülen, kişinin o anki kararına göre şekillenen gelecektir…  

Bu durumu bir örnekle daha açık bir şekilde anlatmaya çalışayım. Önünüzde üç yol olduğunu düşünün. Sağdan giderseniz yüklü bir miktarda para alacaksınız, ortadan giderseniz yeni bir araba alacaksınız, soldan giderseniz de bir hastaneyle karşılaşacaksınız. İlk kararınız para alacağınız yoldan gitmek oluyor. Ve geleceğiniz bu karara göre şekilleniyor. Artık önünüzde sağdaki yoldan yürüyüp parayı alacağınız ve o parayla yapacağınız harcamalarla ilgili bir gelecek var. O an bir medyumla karşılaşsanız daha paraya ulaşamasanız bile size yüklü bir miktar para alacağınızı söyleyecektir.

Ancak ne var ki daha yolun başında sizin iradeniz dışında bir etken, belki bir insan, gelip bacağınızı kırıyor. Durum ciddi. Hala yolu takip edip paraya ulaşabilirsiniz ancak bacağınızı kaybetme riskiniz var. Ne kadar paranız olursa olsun düzeltemeyeceğiniz bir fiziki problem yaşayabilirsiniz. Yeni bir karar vermeniz gerekiyor. Soldaki yolu seçip kısa zamanda hastaneye ulaşabilir ve tedavi olabilirsiniz. Ve o an kararınızı değiştiriyorsunuz. Medyum bunu bilemeyebilir. Çünkü medyumun o an görebileceği sadece sizin kararınızın çizdiği geleceğinizdir. Elinizde olmayan unsurların, sizin çizginizi nasıl etkileyeceği ise tam bir muammadır. Sonsuz bir ihtimaller serisinden bahsediyorum. İşte bu durum, bazılarına göre paralel evrenlerin oluşumuna da sebep olmaktadır. Yaptığımız ve yapabileceğimiz tüm olası kararların oluşturabileceği paralel yaşamlar

Gelecek görülerinin oluşumu ve paralel evrenler arasındaki bağı kurduğumuza göre neden size böyle bir şeyden bahsettiğime gelelim ve Oh Seong Moo’ya geri dönelim. Bu karakterin, dizide ne kadar belirtilmemiş olsa da, Kang Chul’un yaşadığı evrenle ilgili görüleri olduğunu ve bunları bir çeşit ilham olarak değerlendirip çizmeye başladığını varsayalım diyorum. Bu durumda bize iki dünyayı birbirine bağlayan bir köprü kurmuş oluyor.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

Peki, Oh Seong Moo, nasıl oluyor da bu dünyadan birinin hayatına müdahale etmeye başlıyor?

İki paralel evren ayrı frekanstan yayın yapan radyo kanalları gibidirler. Eğer bir şekilde bu yayınlar aynı frekansa getirilirse yayınlar kesişebilir. Oh Seong Moo, başta ilhamla gelen hikâyeyi çizgileriyle kendi dünyasına geçirirken iki dünyanın frekansını birçok kez kesiştirdi diyelim. Bu şekilde hayatını yansıttığı karakterlerle kurduğu bağ ona bu dünyaya etki edebilme gücü verdi. Tüm hikâyeye değil sadece bir kısmına etki edebildi. Etki edebildiği yerlerde de zaten pek çok karışıklığa sebep oldu. Sırf trajik bir olay yaşamış olması için Kang Chul’un ailesini katledecek boş bir karakter çizmesi ve bu karakterin daha sonradan başlarına bela olması gibi.

Kimliksiz katil, eğer konu sadece bir çizgi roman olsaydı, tamamen kaybolmalıydı. Ama başka bir dünyaya yeni bir karakter oluşturmaya çalışan Seong Moo, uzay zamandaki enerji denizinin bükülerek yeni bir insan oluşturmasına sebep oldu. Yalnız, karakteri tamamlamadığı için görevi bittikten sonra amaçsız kaldı. Daha sonra zaten bu kimliksiz katilin yazarla kurduğu bağı ve onun yüzünü aldığını biliyoruz. Bilmiyorduysanız da şimdi öğrendiniz.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?
Dünyanın akışını değiştirme girişiminin bir diğeri ise kişisel problemleri sebebiyle ilhamını kullanmak yerine hikâyenin akışını kesip Kang Chul’u öldürmeye kalktığı sahne. Dikkat ettiyseniz ne zaman kişisel sebepleri romana dâhil etmeye kalksa yazar bir şekilde eline yüzüne bulaştırıyor. Çünkü o dünyanın kendi akışına müdahale etmeye yelteniyor. Ancak belli ki Kang Chul’un o dünya da yaşayacak daha çok ömrü vardı ki yazar bir türlü başarılı olamadı ve Kang Chul esrarengiz bir şekilde yaşamaya devam etti. Önce intihar etmesi gereken sahnede son anda tutunarak nehre atlamaktan vazgeçiyor. Daha sonraki cinayet sahnesinde ise doktorunu (Oh Yeon Joo) ayağına çekiyor.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

İşte geldik, Oh Yeon Joo’nun evrenler arası sıçramalarına. Oh Seong Moo, o kadar çok evrenin akışına müdahale etmeye kalkıyor ki bir yerde patlak veriyor. İki evren arasında oluşan köprü vesileyle bu denli bir değiştirme çabasının sonucunda kara deliklerin ve beyaz deliklerin oluşması kaçınılmaz olurdu değil mi? Bu deliklerin hem ışınlanma hem de zaman yolcuğunda nasıl kullanılabileceğini daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Burada da iki dünya arasındaki bağı sağlayan kapılar olduğunu söyleyeceğim. Ve iki deliğin arasında oluşan solucan deliği de bir dünyadan diğerine geçiş yapabileceğimiz yolu bize kendiliğinden açacak.

Oh Yeon Joo’yu da çizgi romana gönderdiğimize göre burada kafamıza takılabilecek bir soruya geliyorum.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?


Neden Oh Yeon Joo için Kang Chul’un dünyasında zaman hızlı geçiyor?



Çünkü Oh Yeon Joo, kendi dünyasının zaman akışına uyumlu bir varlık. Ve o dünyayla olan tek bağı çizgi roman. Haliyle bir bölümlük içeride kalabiliyor aksi takdirde oradan hiç geri gelemeyebilir ve zaman da orada onun için diğerlerine göre aktığı gibi akardı. Ancak daha öncede belirttiğimiz gibi iki dünyayı birbirine bağlayan istasyon, çizgi roman. Dolayısıyla Oh Yeon Joo’yu, Kang Chul’un dünyası için bir çeşit uzaylı gibi düşünebiliriz. Bünyesi alışık değil kızın o dünyaya, ne yapsın?

Lafı toparlayacak olursak. Yazar ikinci evrenden görüler alır ve çizgi romanında o dünyaya hayat vererek bir bağ oluşturur. Bu bağ üzerinden o evrene müdahale etmeye çalışır ve uzay zamanda çatlamalara sebep olur. Bu çatlamalar sonucunda iki evren arasında solucan delikleri oluşur. Bu yol sayesinde karakterler birbirlerinin dünyasında geçiş yapabilme imkânı bulur. Çizgi roman, yazarın kontrolünden çıkıp kendi hikayesini yazar çünkü aslında o dünya gerçektir ve son çatlamalardan sonra o dünyadan kesitler yazarın dünyasına sızmaya başlar.
W Two Worlds Nasıl Açıklanır?

[W - Two Worlds (Ep 04)]

Burada Kang Chul, kendi dünyasının çizgi roman olduğunu fark ediyor. Bizim teorimize göre ulaştığı farkındalık düzeyinde uzay zamandaki çatlamanın sebep olduğu boşluğu buluyor. Nasıl bir kara deliğin içinde zaman yavaşlıyorsa, Kang Chul içinde o yakaladığı boşlukta zaman yavaşlıyor. Ve o uzay zaman çatlağından doğan solucan deliğinden geçip kendi dünyasının sızdığı paralel dünyaya gelebiliyor. 

Bu teori, benim diziyi bilim kurgu mantığına oturtarak daha kolay izlenir hale getirme şeklimdi. Size de mantıklı gelir mi bilmem ama bu teoriden sonra diziden daha çok keyif aldığımı söyleyebilirim. 
Sizinde bu şekilde teorileriniz olmuş muydu? Olduysa neler kurgulamıştınız?




Yorumlar